Tělo si neumí vitaminy a minerály vyrobit samo. Kdy je musíte doplnit?

Tělo si neumí vitaminy a minerály vyrobit samo. Kdy je musíte doplnit?
pixabay.com

Každá buňka v našem těle potřebuje vitaminy a minerály. Získáváme je z naší stravy, a na její pestrosti tedy hodně záleží. Nedostatek živin si však nemusíme zavinit jen špatným jídelníčkem, ovlivní ho vyčerpání, choroba nebo třeba genetická porucha. Pak hledáme co nejrychlejší způsob, jak tělu dodat, co mu chybí.

Různé orgány mají specifické potřeby: Například játra a ledviny využijí vitaminyskupiny B, vitaminy A, D, C nebo E, dále pak kyselinu alfa-lipoovou, koenzym Q10 a draslík. Mozek potřebuje vitaminy skupiny B, vitaminy C, E, vápník, železo, měď, zinek. Trávicí trakt pak ocení železo, zinek, selen a vitamin D.

„Nerovnováha vitaminů a minerálů může způsobit zásadní problémy, základním je snížená imunita a s ní související onemocnění, poruchy růstu, anemie, poruchy zraku, hypertenze a jiná kardiovaskulární onemocnění, únavový syndrom, potíže s plodnostía mnoho dalších. Nedostatek nutrientů se ale může projevit i psychickými problémy, jako jsou deprese, úzkosti, podrážděnost, apatie nebo přílišná vzrušivost – excitabilita,“ vysvětluje Michaela Carter, naturopatka a terapeutka z Kliniky integrativní medicíny v Praze.

Na to, jak potřebné nutrienty naše orgány vstřebají a využijí, má vliv především věk, životní styl, pohlaví, strava a v neposlední řadě také genetické dispozice.

„Neexistuje jedinec, který by měl všechny tyto aspekty v rovnováze,“ upozorňuje terapeutka. Samozřejmě organismus nejlépe a beze zbytku využije vitaminy a minerályv přírodní formě, prostřednictvím stravy. Jenomže v tom bývá problém, protože její skladba nebývá vyvážená, a to je chyba, kterou děláme. Tehdy vidíme jako řešení vynahradit si deficit vitaminů a minerálů doplňky stravy.

Chceme největší efekt

U doplňků stravy hodně záleží na formě, v jaké jsou zpracovány. Například vitamin B12existuje v několika podobách (jako kyanokobalamin, adenosylkobalamin, methylkobalamin). Ze všech těchto forem je nejlépe tělu dostupný a vstřebatelný methylkobalamin.

„Dokonalému vstřebávání mohou bránit chemické látky, které se do potravinových doplňků často přidávají, zejména stearan hořečnatý, který vytváří ochranný film na tabletách. Pokud trávení nefunguje stoprocentně, může se stát, že se tableta nestihne rozložit a vstřebat a projde celým trávicím traktem téměř bez užitku,“ upozorňuje Michaela Carter.

„K zajištění optimálního účinku musí být každý vitamin, minerál nebo jakákoli jiná živina účinně absorbovány, distribuovány, metabolizovány a využity. Musí se podílet také na širokém spektru synergických interakcí s enzymy, jinými živinami apod. Protože, jak bylo uvedeno výše, existují faktory související s životním stylem, pohlavím, věkem, zdravotním stavem, jež ovlivňují schopnost těla vytvářet vysokou úroveň synergie, a tak se účinnost doplňku může výrazně lišit člověk od člověka,“ dodává Michaela Carter.

Na které pojmy můžeme narazit

• Plnidla jsou určena k doplnění kapsle nebo tablety a k vytvoření většího objemu. Plnidla patří do skupiny tzv. přídatných látek společně s protispékavými látkami, regulátory kyselosti, sladidly, barvivy a dalšími. U běžně vyráběných doplňků stravy tvoří přídatné látky až 97 % objemu každé tablety. Některé nové značky potravinových doplňků již přídatné látky neobsahují.

• Konzervační látky se přidávají pro prodloužení účinnosti doplňku. Mezi nejčastější patří sorbitol, manitol nebo xylitol (cukrové alkoholy). U některých lidí mohou způsobit zažívací potíže – organismus je nedokáže zcela metabolizovat. Zažívací potíže může způsobit také zahušťovadlo a emulgátor karagenan. Ten může stát i za vznikem zánětu. Maltodextrin poukazuje na to, že potravina je vysoce průmyslově zpracovaná. Má několik funkcí: Používá se jako zahušťovadlo, plnidlo nebo konzervační látka. Může způsobit zvýšení hladiny glykemie, protože má vysoký glykemický index.

• Umělá barviva používaná v některých potravinových doplňcích jsou spojována s alergií, hyperaktivitou, poruchami učení, podrážděností a agresivitou. Umělé příchuti rovněž ukazují na průmyslové zpracování.

• Aspartam je syntetické sladidlo. Může způsobovat závratě, bolesti hlavy, vyrážky nebo poruchy chování u dětí. Obsahuje aminokyselinu fenylalanin, jež může být nebezpečná pro osoby s metabolickou poruchou fenylketonurií. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy (rozkládá se na škodlivý metanol).

• Želatina bývá častou součástí potravinových doplňků. Nejčastěji bývá z živočišných zdrojů.

• Stearan hořečnatý vytváří film na tabletách, a prodlužuje tak jejich účinek.

• Lyofilizace (sušení mrazem) je nejšetrnější formou sušení. V porovnání s dehydratací si potraviny sušené mrazem zachovávají o 99 % více nutričních látek. Některé potravinové doplňky obsahují lyofilizované rostliny, jež navíc podpoří a zlepší vstřebávání mikronutrientů a působí jako spolučinitelé (kofaktory).

Zdroj: mojezdravi.cz